Det moderne menneske elsker quick fixes. Hvis det kan løses ved et tryk på en knap, at sluge et par piller eller med en næsespray, så gør vi det gerne. Vi stiller helst ikke for mange spørgsmål til de fysiologiske konsekvenser, der kan være ved et nyt vidundermiddel. Hvis det kan løse vores problemer, er det bedre at lukke øjnene lidt, for det går så dejligt hurtigt og er så dejligt nemt.
Heldigvis forholder det sig faktisk heller ikke så slemt, som det måske kommer til at lyde. Især ikke på det danske marked, hvor både fødevarer og ikke mindst medicin reguleres meget kraftigt. Vi har mange regler, og vi har mange myndigheder, der kontrollerer, at reglerne overholdes. Som forbrugere kan vi derfor stole rimelig trygt på, at de produkter, der er tilgængelige i troværdige butikker, heller ikke er skadelige for os.
Et produkt, som yder et tiltrængt quick fix for dem, der rammes af forkølelse hvert år, og som har fået en del hård medvind og været udsat for mange injurier, er næsesprayen – hvis man da kan snakke om hård medvind og injurier for et produkt. Nogle af disse uvenlige påstande, der florerer om næsesprays, har vi sat os for at af- eller bekræfte her.
1: Du bliver afhængig
En næsespray yder et fantastisk quickfix. Det giver os luft gennem næsen igen, når vi har allermest brug for det. Derfor er det også frustrerende, når næsen næste gang stopper til – og igen. Dette mønster, kan man godt risikere, vil fortsætte i længere tid end selve forkølelsen, der forårsagede forstoppelsen til at begynde med. Er man ikke opmærksom på, at man ikke bør bruge næsespray i mere end 7-10 dage, kan man derfor hurtigt komme til at bruge næsespray på nærmest fast basis. Det kan godt ende med en decideret afhængighed og noget, der ligner et misbrug af næsesprays. Næsen vil også opføre sig, som om den har brug for sprayen, og derfor kan det være svært at stoppe, fordi man oplever at have stoppet næse uden at være forkølet. Læs mere om afhængighed af næsesprays hos Samvirke.
2: Næsesprays virker ikke
Rundt omkring kan man møde en påstand om, at næsesprays faktisk slet ikke virker efter hensigten. Denne påstand er der dog ikke hold i. Næsesprays virker ved at mindske hævelsen på blodlegemer i næsen, hvorved der nemmere kommer luftpassage gennem næsen. En næsespray kan dog ikke kurere forkølelser – den behandler blot symptomet; den stoppede næse. Dette fungerer fint – næsten lidt for godt, jf. afsnittet ovenfor.
3: Man bliver lettere gravid, når man bruger næsespray
Denne myte er heldigvis ikke særligt udbredt, men kan findes rundt omkring på internettet. For en god ordens skyld har vi derfor taget den med her: Næsesprays øger ikke chancen for graviditet! Tværtimod vil man nok ofte opleve, at det er lidt sværere at finde gejsten til at hygge sig i soveværelset, når man ligger med en god forkølelse!
Myten er opstået, fordi der findes et hormon, som kvinder med ægløsningsproblemer, kan tage – og dette hormon kan tages med en næsespray til formålet. Denne næsespray har dog ikke noget at gøre med en almindelig næsespray til forstoppede næser. Her er blot tale om, at man udnytter den lette adgang til blodbanerne fra næsen til at indtage et hormon, der kan stimulere ægløsningen hos kvinder. Denne type næsespray fås dog kun på recept efter et længere udredningsforløb pga. barnløshed. Man kan altså ikke komme til at tage den forkerte slags næsespray på apoteket eller i håndkøb.