Åh nej, nu er den gal igen. Næsen er helt og aldeles tilstoppet, og du hiver efter vejret som en anden maraton løber, der er kommet i mål. Du ved godt, hvad det betyder, og du kan så småt begynde at mærke, hvordan forkølelsen er i gang med sit indtog af kroppen.

Det er sjældent rart, når næsen er stoppet. En stoppet næse gør det svært at trække vejret, samtidig med at den holder dig vågen om natten. Har du forsøgt at pudse næse tusinde gang uden den store effekt, kan du heldigvis benytte dig af andre virkemidler, som eks. en næsespray. Men hvordan er det lige med næsespray? Er det farligt, og hvordan bruger du den korrekt? Alt dette kan du finde svar på i nedenstående artikel.

Brug din næsespray korrekt

En næsespray er et vidundermiddel, hvis du døjer med stoppet næse. Med en næsespray har du mulighed for at få luft igennem næsen og dermed bedre kunne trække vejret. Du skal dog passe på, at du ikke oplever at blive afhængig af din næsespray. Dette gør du bedst ved at bruge den korrekt og som anvist på pakken.

  1. Vask dine hænder grundigt, inden du bruger din næsespray
  2. For at få den optimale effekt af næsesprayen, kan du vælge at pudse næsen inden brug af næsespray. Det øger effekten.
  3. Når du skal bruge din næsespray, er det vigtigt ikke at bruge den de samme steder hver gang, da dette kan medføre irritation i næsen. Sørg derfor for at hold sprayen et nyt sted hver gang.
  4. Sørg for at have hovedet bøjet en smule forover, og spray så det ene næsebor, mens din hånd holder for det andet.
  5. Når du begynder at kunne trække vejret, kan du langsomt rejse hovedet op igen.
  6. Husk at vaske dine hænder, når du er færdig.

Det er ikke kun en myte, at folk oplever at blive afhængige af næsesprays, og derfor skal du være opmærksom og forsigtig, når du bruger den. For at undgå afhængighed af din næsespray, er det samtidig vigtigt, at du følger brugsanvisningen. Det betyder, at du ikke må bruge din næsespray i mere end 7-10 dage, da det ellers kan skabe en afhængighed. Vær også opmærksom på, at du kun må benytte næsesprayen tre gange dagligt. En næsespray er ikke farlig, så længe du bruger den korrekt.

Hvilken næsespray er bedst?

Der findes rigtig mange forskellige typer af næsesprays og/eller næsedråber med ét og samme formål; at lindre næsen, så du kan trække vejret. Du finder bl.a. både næsesprays med og uden mentol, til børn eller voksne samt næsesprays mod forkølelse, allergi og snorken. Der er derfor rig mulighed for at få fingre i en spray, som virker for dig. Er du ikke tryg ved næsespray, finders der heldigvis også andre muligheder for at kunne trække vejret igen. Mentholatum kan bl.a. virke lindrende på næsen. Alternativt kan du altid pudse næsen, når du føler behov for det samt ligge med hoved højt om natten, når du skal sove. På den måde bliver du ikke holdt oppe pga. vejrtrækningsproblemer.