Pollenallergi er en meget udbredt allergi, alene i Danmark døjer op mod 1 million mennesker med allergien. Det er en almindelig luftvejssygdom, som er sæsonbetinget.

Hvordan påvirker allergien kroppen?

Pollenallergi udløses af en fejl i immunsystemet, der får kroppen til at opfatte pollen som en skadelig faktor, f.eks. en form for virus. Derfor danner kroppen antistoffer, som skal udstøde pollen. Når kroppen så udsættes for pollen, reagere immunforsvaret meget hurtigt ved at frigive histamin.

Histamin er et naturligt kemisk stof, som frigives i blodet, når man kommer i kontakt med noget, som man er allergisk overfor. Når histamin frigives i blodet, udløses der en allergisk reaktion.

Dette gør den for at forsvare sig selv, mod den ’virus’ som kroppen ved en fejl opfatter som en trussel. Histamin påvirker vævet lokalt, og derfor reagere kroppen ved dette. Stoffet forårsager derfor symptomerne; nysen, kløende øjne og næse, samt løbende og tilstoppet svælg og næse.

Hvis du oplever høfebersymptomer, er det vigtigt at blive tilset af din læge. Din læge vil stille en diagnose samt rådgive dig om høfeber og eventuelle former for behandling. Der er mange forskellige behandlingsformer – Behandlingsformen bliver valgt ud fra hvilke symptomer, der er tale om. Nogle af behandlingsformerne er udviklet til at bekæmpe specifikke symptomer. Udover håndkøbsmedicin som Benadryl og Zyrtec, findes der mange alternative behandlinger, hvis man foretrækker at undgå medicin i alt for store mængder.

behandling-af-allergi

Behandlingsformer

Der er mange forskellige former for behandling til høfeber. Det afhænger af hvem man er, hvordan behandlingerne virker. Zoneterapi, akupunktur, blomstermedicin, indsprøjtninger, øjendråber, piller, næsespray og sågar er der opfundet en luftrenser der filtrere luften, for at fjerne pollen og dermed lindrer eventuelle symptomer, mens man sover. Luftrenseren er blandt andet smart, fordi den kan bruges både hjemme og på arbejdspladsen. En relevant faktor i forhold til dette er også, at støv ofte alliere sig med pollen og forværre høfebersymptomerne.

Der er altså mange muligheder for allergigerer, da der er en lang række virksomme behandlingsprodukter, der alle lindrer hverdagens allergisymptomer, men på hver sin måde. I arsenalet af tabletter, næsespray, øjendråber, zoneterapi, medvidere, er der altid mulighed for at tage kampen op mod høfeber. Og med så bred en vifte af muligheder, ligger det til sjældenhederne, at der ikke er blot én af dem der skulle virke, uanset hvem man er.

Et mærke som ofte bliver brugt til disse forskellige former for behandling er Benadryl.

De mest almindelige allergener

  • Pollen
  • Protein i afføringen fra støvmider
  • Katte- og hundeskæl (pels- og hudceller)