Hvorfor bliver man forkølet?
Forkølelse er en smitsom virus, som påvirker luftvejene; Primært næse-, bihule- og svælgrummet. De karakteristiske symptomer ved denne virussygdom er, en næse der løber, ofte nyser man meget og ligeledes er bihulerne som regel inficeret at virussen også. Forkølelse betragtes som en mild sygdom, der oftest varer omkring en uges tid.
Forebyg din forkølelse
Forkølelse rammer personer i alle aldre, men er dog meget hyppig hos børn. Virussen rammer særligt i de kolde efterårs- og vintermåneder. Gennemsnitligt rammer en forkølelse 2-3 gange årligt. Men virussen kan rent faktisk forebygges. Der findes produkter som både forbereder og forbedrer cellerne overfor bakterie- og virusangrebene. Disse produkter har forskellige virkninger alt efter, hvilket ’virus-stadie’ man befinder sig i.
Fordelene ved dette er, at medicinen bekæmper virus og bakterier, hvis det er akut. Ligeledes har medicinen en dæmpende effekt på reaktionen og symptomerne, det er altså anti-inflammatorisk. Derudover har det en forbyggende effekt, som holder immunforsvaret i allerskarpeste beredskab og forbereder kroppen på at bekæmpe virus eller bakterier, så snart de indtræffer. Til at forebygge forkølelse, kan produkter som Echinaforce være gode at bruge.
Hvordan opstår forkølelse?
Forkølelse er en virus, der findes i mere end 100 forskellige vira. Smitten sker ofte fra person til person, på den ene eller anden måde. Dels overføres virussen igennem luftbårne dråber, som sker ved nys eller host samt via hænderne. Derfor er det vigtigt at være omhyggelig med hygiejne, når man er forkølet. Forkølelsesvirussen kan nemlig overføres, ved at have virussen på hånden og derefter være i berøring med næse eller øjne. Dette antages at være den mest almindelige måde at videreføre virussen.
Forkølelsesvirus kan overlever i flere timer på huden, hvorfor det også er meget vigtigt, at vaske hænder efter næsepudsning og anden form for berøring. Vær opmærksom på dine omgivelse og tænk selv over hygiejnen, hvis din kollega er forkølet. Der går nemlig mellem 2-5 dage før sygdommen bryder ud. Desuden kan forkølelsen smitte, fra en dag før den bryder ud, til lige efter forkølelsen er overstået. Virussen smitter mest i starten, altså i den periode af forkølelsen, hvor sekretet er vandtyndt og man nyder og hoster meget.
Hvorfor bliver man forkølet når man fryser?
Mange tror at man bliver forkølet fordi man fryser, men der er ikke kulden der gør dig forkølet. Det er ikke kulden, der giver dig forkølelsessymptomer. Grunden til at man bliver forkølet, er virussen der invaderer din krop. Men som tidligere nævnt, er det ofte i de kolde måneder, at forkølelsen indtræffer. Dette skyldes at kroppen er mere sårbar, når man fryser.
Hold dig varm
Kulden får kroppens blodbaner til at trække sig sammen. Så når kroppen fryser, fokusere den, logisk nok, på at holde hjerte og hjerne varmt, hvorfor blodet trækkes væk fra ekstremiteter som er mindre ’vigtige’ at holde varme. Så når kroppen ikke længere fokusere på, at beskytte hænder, ører, fødder og næse, betyder det samtidig at disse kropsdele ikke vil være nær så godt beskyttet som ellers.
Den primære vej til forkølelse er igennem næsen, og i og med kroppen fjerner fokus på beskyttelse af blandt andet den, i det kolde vejr, har virussen nemmere ved at trænge ind. Der vil altså være mindre blod i næseslimhinderne, hvilket betyder færre immunceller til at bremse i eventuelle indtrængende forkølelsesvirus.
Gængse råd til at undgå forkølelse:
- Sørg for, at kroppen for den hvile og søvn, den har behov for
- Hav fokus på god hygiejne
- Sprit og vask hænder ofte
- Hav tøj nok på, så kroppen holdes varm
- Spis sundt og varieret
- Dyrk motion og sørg for at få frisk luft
- Luft ud dagligt, både hjemme og på arbejdspladsen
- Forebyg forkølelse med produkter som Echinaforce