Høfeber er irriterende for mange mennesker i Danmark. Det er forkølelse også, og i forhold til behandlingen er det rart at kunne kende forskel på de to.
Behandlingen er ikke vidt forskellig, men alligevel vil man få mest muligt ud af sin behandling, hvis man har nogenlunde styr på, hvad der plager en. På den måde kan man finde frem til det produkt, der vil have den bedste effekt.
På mange måder minder de to lidelser om hinanden, og både forkølelse og høfeber vil i mange tilfælde gå i sig selv igen, uden man gør noget. I høfeberens tilfælde dog primært, hvis den ikke er et symptom på allergi.
Selvom det ofte vil gå over af sig selv, kan det godt tage et stykke tid, og derfor vælger mange – forståeligt nok – at tage noget mod generne, og derfor er her lidt oplysning om, hvad der er hvad.
Forkølelsen – primært vejrtrækningen er udfordret
Når man er forkølet, handler det ofte om, at ens vejrtrækning er ramt. Det er selvfølgelig ikke udelukkende omkring vejrtrækningen, man er ramt, men mange symptomer kredser over denne kategori af kroppens dele og funktioner.
De fleste har været ramt af forkølelse og ved, at man ofte hoster – enten en tør hoste eller en slimet hoste – og at man ofte har en stoppet eller løbende næse.
Derudover kan man let føle, at man mangler kræfter, fordi ens immunsystem allerede er i gang med at fordrive forkølelsesbakterierne, og det kræver noget energi.
Høfeber – meget mærkes i ansigt og hoved
Høfeberens symptomer findes primært i ansigtet og hovedet. Man kan nyse og have stoppet næse, øjnene bliver ofte røde og kan klø, og de kan også hæve og løbe i vand.
Høfeber kan skyldes flere ting, og en af dem er allergi. Oplever man symptomer på høfeber på bestemte tidspunkter af året og måske bestemte steder, er det værd at gå til lægen for at blive testet for allergier.
Man kan læse mere om høfeber på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.
Der er nemlig også en vis sammenhæng mellem høfeber og astma, og derfor er det tilrådet at søge læge, hvis man ofte eller regelmæssigt oplever høfeber.
Der er dog også nogle, som oplever symptomerne på høfeber alene på grund af en irritation fra ting som pollen (uden allergisk sammenhæng) eller røg. Det kan være på grund af følsomme slimhinder.
Hvad gør du mod høfeber og forkølelse?
Høfeber sker på grund af, at kroppen frigiver såkaldte histaminer i kroppen som svar på reaktionen. Derfor er det stof, der skal modvirke histaminerne meget passende blevet kaldt antihistaminer. Det finder man blandt andet i produkter som Benadryl, der kan fås på dit lokale apotek eller apoteket online.
Det kan både bruges til at lindre generne ved allergi og ved høfeber, som er opstået på grund af irritation.
Er du ramt af forkølelse, er der mange gode råd, man kan følge. Blandt andet er det en rigtig god ide at få en masse væske indenbords, og det er også en god ide at få spist energiholdig mad, fordi kroppen bruger energi på at bekæmpe virussen.
Derudover er te med honning også populært mod forkølelse, fordi det lindrer en del af generne i halsen.
Og så er tålmodighed – hvor irriterende det ellers må lyde – en dyd med forkølelse. Kroppen er i gang, og på et tidspunkt går det over.