Rigtig mange af os bliver fra tid til anden ramt af forkølelsessår. Eller måske rettere ramt af et udbrud af forkølelsessår, fordi når man først har fået virussen i kroppen, slipper man ikke af med den. På den måde er det faktisk udbruddene, som dukker op.
Faktisk bliver de fleste smittet med herpes simplex-virussen, når de er mellem 1 og 5 år gamle, men mange børn får ikke nogen symptomer.
Forkølelsessår blusser op, når vores immunforsvar kommer under pres. Eksempelvis når vi er forkølede, bliver vores immunforsvar svækket, og derfor kan forkølelsessåret dukke op igen. Derudover kan sol, stress og menstruation være grunde til, at forkølelsessåret kan dukke op.
Heldigvis vil hyppigheden af forkølelsessårene aftage med tiden, men nogle er hårdere ramt end andre. Det er forskelligt, hvor ofte man oplever sårene, men omkring 4 ud af 10 oplever, at de vender tilbage i gennemsnit et par gange om året.
Behandling er ikke altid nødvendigt
Når forkølelsessåret kommer, vil man kunne mærke en prikkende eller kløende fornemmelse på læberne. Efter nogle timer vil det udvikle sig til de blærer, man kender ved forkølelsessår. Disse blærer kan svie og være irriterende.
Forkølelsessår vil gå i sig selv igen på godt en uge, hvis man ikke behandler dem, og det er ikke nødvendigt at behandle sine forkølelsessår. Alligevel kan man være så generet af dem, at det kan være rart at gøre noget ved det.
Her kan man bruge sådan noget som Coldy, der har lavet både et forebyggende produkt og et produkt, som behandler, når symptomerne er fremme. Naturligt nok hedder det forebyggende produkt Coldy Prevent og det behandlende produkt hedder Coldu Rescue Creme.
Alternativt kan man også bruge produkter med det aktive stof aciclovir, hvis man behandler fra første dag, man mærker symptomerne.
Det bedste er forebyggelse
Når man først har fået herpes-virussen, kan man ikke slippe af med den igen, og så er det svært at holde udbruddene helt væk. Man skal undgå direkte kontakt med folk, der har forkølelsessår i udbrud, hvis man ikke har den og gerne vil undgå forkølelsessår, men det er svært at forebygge fuldstændigt.
Det bedste man kan gøre er at forebygge det, der udløser symptomerne. Også her kan det være en udfordring, fordi man ikke altid kan kontrollere, hvad der sker rundt omkring en i ens liv. Eksempelvis kan stress være noget, man ikke er herre over, og forkølelse kan man ikke altid gardere sig hundrede procent imod.
Menstruation kommer jo også af helt naturlige årsager, og så kunne man tro, at det bare kan være lige meget, når man ikke selv kan kontrollere det. Men her skal man huske, at hvis man har et sundt og stærkt immunforsvar, står man bedre rustet til at bekæmpe symptomerne og holde dem nede.
Derfor kan man med fordel sørge for at spise sundt og få motioneret, så ens krop er i topform.
Den sidste faktor, som blev nævnt i begyndelsen af artiklen, kan man godt gøre noget ved. Man kan godt nok ikke slukke for solen, men man kan beskytte sig mod den.