Flere end en million danskere lider af allergi. For de fleste blusser det op i foråret, når pollensæsonen melder sin ankomst, mens det for andre allergikere plager året rundt. Allergi er arveligt, og opstår ved, at kroppen reagerer anderledes på pollen, skimmelsvamp eller andet i omgivelserne, end dem, der ikke er allergikere. Kroppen bliver overfølsom, og derfor påvirker det enkelte stof en allergikers immunforsvar, og fører til en forkølelseslignende tilstand. Heldigvis findes der antihistamin, der blokerer for histamin, som er det stof, kroppen danner i forbindelse med den allergiske reaktion. Man skal dog være opmærksom på hvilke antihistaminer, man benytter, da nogle har mere voldsomme bivirkninger end andre.

Vejret påvirker din allergi

Hvis du er plaget af pollenallergi, vil du oftest opleve symptomer i foråret. Dette betyder dog ikke, at din allergi ikke kan blusse op på andre årstider. Kraftig vind kan påvirke pollen og skimmelsvampe. Bynke-ambrosie er en vinddreven, og stærkt allergifremkaldende, pollenplante og kan, ved kraftig vind, blæse ind i næse, øjne og mund, og derved medføre en reaktion hos allergikere. Regn kan også spille ind i forbindelse med allergi, da det kan være med til at øge mængden af svampesporer. Derudover kan meget nedbør i efteråret påvirke forårets pollensæson. Det er dog ikke kun regnvejret, der er med til at påvirke pollensæsonen. Hvis vi oplever en mild vinter, bliver træer og blomster tidligere bestøvet med pollen, og sæsonen starter derfor tidligere året efter.

Sæson for skimmelsvamp

Hvis du er skimmelsvamp-allergiker, vil dine symptomer oftest forekomme i sensommeren og i efteråret. Nogle allergikere lider af helårssnue, og er derfor plaget året rundt. Symptomerne på skimmelsvamp-allergi stemmer meget overens med andre allergier:

  • Kløende, røde øjne som løber i vand
  • Nyseanfald og tilstoppet næse
  • Hoste og vejrtrækningsproblemer

skimmelsvampDer findes mange forskellige skimmelsvampe, nogle kan man undgå, og andre kan man ikke. Man kan dog tage sine forbehold og gøre det svært for skimmelsvampene at overleve i hjemmet. Det vigtigste er at holde luftfugtigheden nede. Det kan gøres ved hjælp af disse tips:

  • Luft ud og skab gennemtræk
  • Brug emhætten i forbindelse med madlavning
  • Tør ikke tøj indenfor
  • Hold nogenlunde den samme temperatur i alle hjemmets rum

Skimmelsvamp-allergi behandles, ligesom andre allergier, med antihistaminer som eksempelvis alnok tabletter eller benadryl kapsler. De indeholder cetrizin og acrivastin, som er de virksomme stoffer. Disse antihistaminer kan købes i håndkøb, og lindrer symptomerne på allergi inden for kort tid.

Cetririzin eller betahistin?

Der findes et hav af forskellige antihistaminer, som er delt op i to kategorier: sløvende og ikke-sløvende.Sløvende antihistaminer, som eksempelvis betahistin og cinnarizin, kan også benyttes mod blandt andet køresyge og søsyge eller mod søvnbesvær. Det er dog forskelligt fra person til person, hvor sløvende de er. Det er mere udbredt at benytte de ikke-sløvende antihistaminer mod allergi, men selvom de er kategoriseret som værende ikke-sløvende, kan det være en fordel at indtage dem om aftenen, da nogle allergikere alligevel vil opleve en sløvende effekt. Ikke-sløvende antihistaminer som indeholder acrivastin og cetirizin, kan købes i håndkøb både på fysiske apoteker og på apoteker online.
For allergikere er antihistaminer guld værd, da det får dem levende igennem sæsonen, hvor deres allergi blusser op. Hvis man mærker træthed i forbindelse med indtagelse af antihistaminer, kan det være en god idé at skifte til nogle andre med knap så mange bivirkninger.