forkølede mennesker

Atjuu! Næsen løber og halsen er øm. En forkølelse er oprandt, selvom det er midt i højsommeren, og du allerede har fået ferie.

De fleste tror, at forkølelse er noget, der sker om efteråret og vinteren, når temperaturerne sænker sig, og vi befinder os mere inden døre. Selvom dette imidlertid for det meste er tilfældet, kan du dog også risikere at blive forkølet, selvom det er højsommer, og solen skinner på fulde drøn. Det er aldrig fedt at være forkølet om sommeren, når solen skinner og du måske har ferie.

Nedenfor kan du derfor læse mere om, hvorfor du egentlig bliver forkølet om sommeren, og hvad du kan gøre ved det, for at undgå det.

Du bliver kold

En af de største årsager til, at vi bliver forkølet om sommeren er, at vi bliver kolde. Dette sker eks. når vejret går fra at være højt solskin og dejligt varmt til pludselig at blive køligere. Har du ikke iklædt dig den rette mængde tøj, og stadig sidder ude, kan du risikere at blive kold, hvilket kan medføre en øget risiko for at blive forkølet. Det samme gælder, hvis du bliver kold af aircondition. Ofte er der tændt og skuet gevaldigt ned for rumtemperaturen på kontorer, i supermarkeder og des lige. Hvis du har iklædt dig let sommertøj, men herefter sidder i et koldt lokale og fryser, er du mere tilbøjeligt til at få en forkølelse.  Derfor er det vigtigt, at du har tøj på, der passer til det rum, du befinder dig i, således at du ikke bliver kold.

Du er sammen med en masse andre på ét sted  

En virus har det med at formere sig hurtigt, hvis der er mange personer samlet et enkelt sted. Så når du og vennerne bevæger sig til diverse festivaller eller koncerter, hvor mange er samlet, kan du risiker at opsnappe en forkølelse. Derfor bør du være omhyggelig med at holde afstand, hvis du oplever andre, der er forkølet. Samtidig er en håndsprit altid en god ven, særligt på de famøse festivaller, hvor alt ofte ikke altid er rent og pænt.

Du får for lidt søvn

Får du for lidt søvn? Så kan du meget vel være disponeret til en forkølelse. Når vi får for lidt søvn, som følge af at vi måske ikke går i seng pga. de lyse sommeraftener eller måske pga. varmen, så er vores immunforsvar svækket. Et svækket immunforsvar medfører, at vi er mere tilbøjelige til at blive forkølet, fordi vi ikke har de rette ressourcer til at bekæmpe infektionen. Derfor skal du sørge for at få din nattesøvn, og samtidig sørge for at sove i et køligt soveværelse. En ventilator eller lign. kan hjælpe dig med at falde i søvn, når det er varmt.

Undgå forkølelse om sommeren

forkølet med feber

Som allerede nævnt ovenfor, så er der flere ting, du kan gøre, hvis du vil undgå at blive forkølet. Både om sommeren og om vinteren. Du bør som minimum altid klæde dig på efter vejret og hvor, du skal befinde dig. Skal du være i et koldt rum det meste af dagen, eks. et kontor med aircondition, bør du tage en trøje eller lange bukser på, så du ikke bliver kold. Du bør samtidig huske håndsprit, når du er ude blandt mange mennesker, og sidst men ikke mindst, skal du holde afstand eller blive hjemme, hvis du er forkølet.